Entarota’t
Cap de setmana monogràfic de la tarota
De l’1 al 4 de març al C.A.T.

Enguany el Tradicionàrius s’ha fixat en la tarota per dedicar el seu cap de setmana monogràfic dins la programació del festival.

La tarota és un aeròfon de la família dels oboès tradicionals catalans. Ha viscut tots aquests anys a l’ombra de l’oboè tradicional per excel·lència de Catalunya: la gralla. La seva popularitat en el món geganter, casteller i de la cultura popular i tradicional de carrer en general, ha eclipsat el naixement (o renaixement) d’aquest instrument. A priori, són aeròfons similars: sovint, a la gent neòfita en música tradicional, es presenta la tarota com una “cosina” de la gralla, més llarga visualment. Quan sona, algú ja diu: “-Sona més fi que una gralla!”, i a vegades els hi agrada més i tot. Però per damunt de tot, ens queda una sensació: la tarota és una desconeguda en general.

Des del primer model de tarota moderna del luthier Xavier Orriols el 1983, el seu ús ha tingut un creixement notable pel que fa a grups, luthiers i escoles de música on estudiar aquest instrument. Ara és un bon moment per reflexionar sobre la tarota en el marc del C.A.T. – Tradicionàrius: tenim luthiers amb anys d’experiència, grups i instrumentistes prou consolidats i alumnes amb bons professors i amb ganes per fer-ho encara millor.

Així neix Entarota’t, el seguit d’activitats que amb l’equip del C.A.T. hem pensat per donar veu a la tarota:

El dijous inaugurem una exposició d’oboès tradicionals d’arreu, principalment mediterranis. A través de les imatges i textos dels plafons posem la tarota en un context més global. Divendres “convidem” el duduk armeni, un oboè tradicional de la zona del Cauques. Dissabte el dedicarem àmpliament a la tarota amb tallers, concerts, tertúlia i un concert de tarotaires obert a qui vulgui venir (avisant prèviament, esclar!). I diumenge tanquem l’intens cap de setmana amb una trobada de cobles. Posant de costat la cobla de sardanes i la cobla de tres quartans per veure semblances i diferències entre les tarotes i la tenora i el tible.

Arrel d’aquesta iniciativa hem engegat també un bloc dedicat a la tarota per donar continuïtat a la iniciativa d’enguany. Per saber-ne més, seguiu-nos a través de: http://entarotat.topbloc.com/

Esperem que aquest cicle sigui un nou punt d’inflexió per la divulgació de la tarota.

Pol Ducable i Rogés
Coordinador de l’Entarota’t

::::::::::::::::::::::::::::::::

Mostrari d’instruments de doble canya
Amb: Jordi Comas “Peligru”

Dia: dissabte 3 de març
Hora: 11 h
Lloc: C.A.T.

Nascut a Vic l’any 1973, en Jordi Comas “Peligru” inicia estudis musicals i d’oboè a l’Escola de Música de la seva ciutat natal. El 1988 inicia la seva activitat grallera amb els Grallers de Santa Anna de Vic i el 1989 comença a tocar el tible amb la Cobla Lluïsos de Taradell. Música de carrer i música de cobla seran les seves companyes de viatge d’aquest multi-instrumentista osonenc que toca i col·labora amb gralla, tarota, sac de gemecs, tenora, tible, etc. amb grups com Bitayna, Aramateix, Xarop de Canya, Sol i Serena, Tarasca, Berros de la Cort o l’Orquestra Simfònica de Terrassa. La seva feina la podem trobar recollida en una trentena de treballs discogràfics.

Darrerament, a part de multi-instrumentista, està desenvolupant la seva faceta com a constructor de canyes de pala doble (PLG), que ja es comercialitzen a Shangai, als Estats Units, a Europa, a Espanya i a Catalunya.

Així, com a gran coneixedor d’instruments de doble canya i com a constructor d’inxes, en Jordi Comas “Peligru” esdevé la persona ideal per fer aquest mostrari d’instruments de doble canya catalans. Amb els instruments presents i sonant es podrà comparar la mida relativa amb els altres així com també les diferències tímbriques. Podrem veure sac de gemecs, grall, dolçaina valenciana, grallet, gralla seca, gralla dolça amb claus, gralla en Si bemoll, xeremia en Fa, tible, xeremia en Do, tarota seca, tarota amb claus, tenora, oboè i fagot.

Contacte
Jordi Comas “Peligru”
600 405 069
arundoplg@gmail.com

 ::::::::::::::::::::::::::::::::

Quartet de tarotes “Mantuano”

Dia: dissabte 3 de març
Hora: 13 h
Lloc: C.A.T.

Encara que costi de creure, aquests dos noms tan curiosos formen part del folklore català:
 
Per una banda la tarota és el nom que es dóna al s.xviii a Catalunya a la xirimia en usos populars. En la música culta les xirimies se substitueixen pels oboès, però a Catalunya es conserven en ús popular. Agafen el nom de tarota o prima i s’acaben  desenvolupant amb la construcció del tible i la tenora de la cobla de sardanes.

I per l’altra, “Mantuano” és la indicació de temps que hi ha a la partitura de l’Àliga de Barcelona, i es refereix a un temps de dansa. És una obra molt important, ja que és de les poques que s’han recuperat amb les quatre veus complertes, per tant, és un testimoni de la música catalana popular del renaixement.

La tarota és un instrument que des de la seva recuperació ha format part de la cobla de ministrers i de la mitja cobla. Ara tenim l’oportunitat de sentir-la amb quartet. El fet de poder tocar les veus de sopranino, dues sopranos i contralt dóna moltes possibilitats harmòniques difícils de trobar en musica popular. És la tessitura mes aguda de la família de les xirimies i això és bo perquè se senti al carrer i amb instruments prou petits per facilitar la mobilitat. És una formació molt adequada per processons, acompanyaments d’autoritats i d’elements del seguici.

Daniel Carbonell: direcció musical
Jordi Comas “Peligru”, Cesc Alexandri i Manu Sabaté: tarotes
Pere Olivé: percussió

Contacte
Dani Carbonell

::::::::::::::::::::::::::::::::

Dinar i cafè tertúlia

Després d’un dinar al Via Fora!, hi haurà un cafè-tertúlia moderat per Isidre “Tito” Peláez i amb la presència de luthiers, musicòlegs, músics i pedagogs on es parlarà sobre “la tarota a l’actualitat” i es presentaran novetats bibliogràfiques entorn a l’instrument

::::::::::::::::::::::::::::::::

Taller de construcció de canyes de tarota
amb Daniel Carbonell

Dia: dissabte 3 de març
Hora: 18 h
Lloc: C.A.T.

Daniel Carbonell ha estudiat flauta de bec, oboè modern i és el segon graduat en oboès històrics a l'Esmuc. Fa vint anys que es dedica a l'estudi de la música tradicional com a intèrpret de la gralla i la tarota. En el camp de la música antiga s'està especialitzant en les xirimies i baixonets. Té un gran compromís amb l'ensenyament i és professor a l’Aula de sons de Reus, l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya i a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Actualment forma part de les formacions "Ministriles hispalensis", Xuriach, Bandaeria, Metralla, Bufalodre i Ganxets, grallers del Baix Camp. Dani Carbonell serà qui impartirà el taller de construcció de canyes de tarota, dirigit principalment a sonadors de tarota de tots els nivells. En aquest taller es farà una mostra de les diverses tècniques que intervenen en la construcció d’aquestes canyes, com usar les eines, tècniques de corbat amb filferro, com rascar-les, com construir-les en diferents formes i trucs per evitar esquerdes. Es farà també una proposta de mides tant per tarota en do com tarota en fa.

En el moment de la inscripció es donarà una llista de material que cal portar al taller.

19 h Concert amb alumnes de tarota a l’Auditori del C.A.T.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Borinots Tres Quartrance
Concert-Ball

Dia: dissabte 3 de març
Hora: 21 h
Lloc: C.A.T.
Preu:

Borinots Tres quar-Trance és el nou projecte de Borinots, en què el flabiol, la cornamusa i la tarota fonen el seu so ancestral amb els ritmes més potents i electronitzats d’avui dia.

La seva música, d'inspiració i origen tradicional, s'adapta a la postmodernitat i penetra els sentits amb impulsos elèctrics. S'esdevé una metamorfosi en què hom no sap si està a un ball de plaça o a una rave. Les banderoles s'han convertit en làsers i llums de neó, els entremesos ara són podis amb gogós i uns cambrers d'aspecte futurista serveixen gots de tub. Robes provocatives i arrapades, engominats ells i maquillades elles, balls que desafien la llei de la gravetat... Pot un contrapàs o un ball de cintes convertir-se en un tema d'èxit a les millors sales del país?

Gerard Alís: Cornamuses i bases
Pau Benítez: Flabiol
Aitana Colina: Veu
Manu Sabaté: Tarota

Contacte
Gerard Alís
678 466 738
borinots3q@gmail.com
www.borinotstqt.bandcamp.com