Entarota’t
Cap de setmana monogràfic de la tarota
De l’1 al 4 de març al C.A.T.

Enguany el Tradicionàrius s’ha fixat en la tarota per dedicar el seu cap de setmana monogràfic dins la programació del festival.

La tarota és un aeròfon de la família dels oboès tradicionals catalans. Ha viscut tots aquests anys a l’ombra de l’oboè tradicional per excel·lència de Catalunya: la gralla. La seva popularitat en el món geganter, casteller i de la cultura popular i tradicional de carrer en general, ha eclipsat el naixement (o renaixement) d’aquest instrument. A priori, són aeròfons similars: sovint, a la gent neòfita en música tradicional, es presenta la tarota com una “cosina” de la gralla, més llarga visualment. Quan sona, algú ja diu: “-Sona més fi que una gralla!”, i a vegades els hi agrada més i tot. Però per damunt de tot, ens queda una sensació: la tarota és una desconeguda en general.

Des del primer model de tarota moderna del luthier Xavier Orriols el 1983, el seu ús ha tingut un creixement notable pel que fa a grups, luthiers i escoles de música on estudiar aquest instrument. Ara és un bon moment per reflexionar sobre la tarota en el marc del C.A.T. – Tradicionàrius: tenim luthiers amb anys d’experiència, grups i instrumentistes prou consolidats i alumnes amb bons professors i amb ganes per fer-ho encara millor.

Així neix Entarota’t, el seguit d’activitats que amb l’equip del C.A.T. hem pensat per donar veu a la tarota:

El dijous inaugurem una exposició d’oboès tradicionals d’arreu, principalment mediterranis. A través de les imatges i textos dels plafons posem la tarota en un context més global. Divendres “convidem” el duduk armeni, un oboè tradicional de la zona del Cauques. Dissabte el dedicarem àmpliament a la tarota amb tallers, concerts, tertúlia i un concert de tarotaires obert a qui vulgui venir (avisant prèviament, esclar!). I diumenge tanquem l’intens cap de setmana amb una trobada de cobles. Posant de costat la cobla de sardanes i la cobla de tres quartans per veure semblances i diferències entre les tarotes i la tenora i el tible.

Arrel d’aquesta iniciativa hem engegat també un bloc dedicat a la tarota per donar continuïtat a la iniciativa d’enguany. Per saber-ne més, seguiu-nos a través de: http://entarotat.topbloc.com/

Esperem que aquest cicle sigui un nou punt d’inflexió per la divulgació de la tarota.

Pol Ducable i Rogés
Coordinador de l’Entarota’t

::::::::::::::::::::::::::::::::

Dia: divendres 2 de març
Hora: 19 h
Lloc: C.A.T.
Preu: 10 € Amics del C.A.T. 5 €

Taller de danses armènies a càrrec de l’Associació ACAB

Ararat

Dia: divendres 2 de març
Hora: 22 h
Lloc: C.A.T.
Preu: 10 € Amics del C.A.T. 5 €

Aquest trio dirigit pel llaütista i multiinstrumentista Yannis Papaioannou i format per Andranik Muradyan al duduk i Aniol Lopez a les percussions, interpreta melodies dels balls més representatius de la cultura musical d'Armènia. Yannis Papaioannou s'ha convertit en una referència en la interpretació de la música mediterrània. Ha creat grups com Asíkides, Yacine & the Oriental Groove i ha format part de grups com l'Orquestra Àrab de Barcelona, 08001. També ha col·laborat amb músics de molt prestigi com Omar Faruk Tekbilek, Omar Sosa, Haig Yazdjian entre d'altres.

Andranik Muradyan: duduk
Yannis Papaioannou: llaüt
Aniol Lopez: percussions

Contacte
Iannis Papaioannou
679 898 553
orientalbcn@gmail.com

Hora: 23 h
Concert a càrrec de Marc Egea

Hora: 23.30 h
Concert a càrrec del Quartet ACAB amb Andranik Muradyan-duduk; Hovik Karakhanyan-duduk; Araik Bisharyan-dhol; Garnik Malkhashyan – qamancha.

Es tocaran les peces treballades al taller de danses de la tarda i més temes per ballar una bona estona. Hi seran els membre del grup avançat de dansa de l'ACAB