EXPOSICIÓ D’OBOÈS TRADICIONALS - ENTAROTA’T

L’exposició d’oboès tradicionals forma part del monogràfic Entarota’t del xxvè Tradicionàrius. L’activitat neix per donar a conèixer aquesta família d’instruments tradicionals procedents d’altres cultures del món.

Partint de la família d’oboès dels Països Catalans (tarota, gralla, dolçaina, tenora, tible...), l’exposició s’endinsa per la diversitat d’oboès tradicionals existents en algunes cultures de la Península Ibèrica (dulzaina de Castella, la d’Aragó, trompa aragonesa, gaita navarresa).

L’exposició també mostra la diversitat d’aquesta família d’aeròfons que podem trobar a Europa, sobretot a França (bombarda bretona, hautbois languedocien (aubòi), graïle i clari), a Itàlia (piffero, ciaramella), així com també a Armènia (duduk).

Aquesta mostra ens descobreix també altres instruments de la família d’oboès tradicionals de la conca mediterrània (mizmar, alghaita, zurna). Com d’altres aeròfons de canya de pala doble, l’oboè tradicional és un instrument usat des de l’època antiga a la Mediterrània.

Finalment, l’exposició contempla altres instruments de la mateixa família que trobem en d’altres països del món: tant africans, americans com asiàtics. L’existència en aquests països ens confirma que -com la majoria d’instruments -els oboès tradicionals no hi entenen de fronteres.