Dijous 31 de maig
Presentació del llibre patumaire Contes del Bé i del Mal de Jordi Cussà (Ed. L’Albí 2012)
A més de l’autor, intervindran Ariadna Fígols, actriu, i Marcel Tuyet, filòleg, que a més de les seves reflexions aportarà les de l’historiador Albert Rumbo, prologuista i revisor del text. 

Contes del Bé i del Mal
Per arriscar-se a novel·lar sobre la Patum i des de la Patum, cal tenir els peus de la sinceritat i la sensibilitat afermats a la Plaça, buscar en les interioritats de la persona allò que en abstracte anomenem el Bé i el Mal, i despullar-se per abocar-ho a la lletra impresa. Un bon raig de sentit tràgic, quatre esquitxotades d’humor berguedà, moltes ganes d’escriure i la dèria de traduir a mots allò que durant tants  anys va ser experiència viva irracional, i sempre serà, per essència, inefable. Amb aquesta barreja original i amena, i el respecte que es mereix un calze laic però consagrat, un patumaire anònim i retirat, adorador des del bressol del miracle anual de la Festa amb majúscula, ha cuinat aquesta escudella de lletres, els Contes del Bé i del Mal. Per poder reviure eternament la Patum fins i tot des de casa.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Exposició La Patum i altres patrimonis
Inauguració de l’exposició: dijous 31 de juny

Horari de visita de dilluns a divendres de 17 h a 21 h

Els Països Catalans són terra de festes i de festers. Algunes festes i tradicions catalanes, com la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, els Castells, la Muixeranga d’Algemesí i el Flamenc dels gitanos catalans, ja són patrimoni de tota la humanitat. Però hi ha aspectes d’aquest patrimoni intangible que mereixen una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre’n millor la dinàmica.

El Museu Etnològic ha documentat les festes i la gent que les fa en directe, i ho ha fet captant les imatges dels processos de treball i de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers. Aquesta pràctica transcendeix les disciplines i s’aplica de forma eficaç i propera a la societat més immediata, perquè implica de forma activa els protagonistes de la cultura, transforma de forma petita i concreta realitats dinàmiques i ben carregades de símbols, potencia valors a l’escala més propera, menuda, modesta, humana.

La Convenció de la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial considera “la importància que té el patrimoni cultural immaterial, gresol de diversitat cultural i garantia del desenvolupament sostenible”. Aquesta exposició proposa un itinerari conceptual de la mà de la gent que fa les festes, els altres patrimonis.

Organitza:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dijous 31 de maig • 22 h • C.A.T. • Preu: 6 €
CONCERT DE PATUM 2012

El concert d'enguany estarà dedicat a la percussió, recordant que el Tabal va ser l'instrument primigeni de La Patum i, segurament, l'únic en un principi. L'espectacularitat dels instruments de percussió, n'estem segurs, no deixarà ningú indiferent i, un any més, satisfarà les expectatives del nostre públic. Per aquest motiu aquest any el grup convidat al concert serà Percussions de Barcelona, format per quatre dels millors professionals de la percussió del país, Sebastià Bel, Robert Armengol, Ramon Torramilans i Ignasi Vila, i ens faran viure totes les possibilitats dels seus instruments.

A més, podrem gaudir de la presència d’Albert Carbonell que va iniciar els seus estudis al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i, a partir de 1999, es va traslladar a Nova York per cursar el Màster de composició al Mannes College of Music, on va estudiar amb David Loeb,  Robert Cuckson i Carl Schachter. Ha composat nombroses obres per a instruments solistes, peces de cambra, obres per a orquestra, corals i sardanes i música de cobla i ha col·laborat nombroses vegades amb Percussions de Barcelona. Roger Belmonte, serà un altre dels presents al concert com ja fa un parell d’anys i tot i no dedicar-se professionalment a la música, ja va demostrar el seu talent compositiu al Concert de Patum de l'any 2009.

No podien faltar-hi Sergi Cuenca i Robert Agustina, que han estat des dels inicis els directors del Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra i els nostres compositors de capçalera. Sergi Cuenca, actualment dedica la seva tasca professional al món dels espectacles musicals, com a intèrpret al piano i els teclats i com a director. Ha participat en nombrosos espectacles de Dagoll Dagom, El Musical més Petit i Barcelona Teatre Musical, com “Mar i Cel”, “Molt soroll per Shakespeare”, “Gaudí”, “Boscos endins”, “Els Miserables”, etc...

El Memorial Ricard Cuadra vol, també, en aquesta edició del Concert de Patum, retre un modest homenatge al percussionista Patri Martínez, membre de la Banda del Memorial i la Cobla Ciutat de Berga durant moltes Patums, prematurament traspassat. Creiem que aquest concert, amb els instruments que formaren part de la seva vida, li hagués agradat molt.

La segona part del concert, com sempre, estarà dedicada a les millors versions de la música de La Patum, les de J. B. Lambert i les de Ricard Cuadra, a qui homenatgem any rere any en aquest Memorial, el músic que ens va ensenyar a tots i va posar la música de La Patum al lloc que es mereixia.

Per sempre.

BANDA DEL MEMORIAL RICARD CUADRA
Obres de: Sergi Cuenca, Albert Carbonell i Roger Belmonte
Direcció: Sergi Cuenca